Дана 18. фебруара 2022. године у фоајеу Народног позоришта Сомбор свечано је отворена изложба „Први век сомборске Гимназије кроз грађу Историјског архива Сомбор“, коју је Историјски архив Сомбор реализовао у склопу Дана Града Сомбора.

Изложбу су отворили Наташа Стојановић, в.д. директорица Историјског архива Сомбор, Синиша Борота, помоћник градоначелника Сомбора за област урбанизма и заштите животне средине, а са пар речи изложбене панеле представили су и аутор изложбе, Саша Сабадош и рецензент, др Атила Фајфер, као и директор Гимназије Душан Мишковић.


Како је аутор изложбе, Саша Сабадош, у својим уводним речима нагласио, „сомборска Гимназија спада у ред најстаријих образовних установа не само на територији Војводине, него и у Србији, а ова изложба и каталог изложбе представљају избор архивске грађе из фондова и збирки Историјског архива Сомбор која на један илустративан начин обележавају 150. годишњицу оснивања сомборске Гимназије, што је један јубилеј од огромног значаја и за школу и за цео град чију су славу широм света у великој мери преносили управо изданци ове образовне установе.“


Циљ овог визуелног представљања прошлости Гимназије јесте, како је аутор нагласио, поклањање пажње не само великанима који су похађали ову школу, него и свима који су прошли кроз те више од века старе ходнике и учионице, а изнад свега, је исказивање поштовања према свим професорима који су кроз век и по постојања овог стуба сомборског образовања својим ученицима преносили своје знање и моралне принципе.


Изложбу можете погледати до 4. марта 2022. године.