Предаја архивске грађе Пливачког клуба Полет

У Историјском архиву у Сомбору, прошле недеље потписан је Записник о примопредаји архивске грађе са госпођом Бурнаћ Јудитом из Сомбора. Овим записником  она је предала архивску грађу Пливачког клуба “Полет” Сомбор, која је била у њеном поседу и која покрива временски период 1945-1982. године. 

Отац госпође Јудите, Мартин Бурнаћ, био је пливач и ватерполиста као и дугогодишњи секретар и члан управе овог клуба. Пливање је била страст и Јудитине сестре Паоле, која је била првакиња Србије на 100 метара прсно. Јудита је пак своју пливачку каријеру евенчала златном медаљом на првенству Војводине на 100 метара леђно. Након пливачке каријере посветила се тренерском позиву и у десетогодишњем тренерском раду, довела је Славољуба Хилченка до првака Југославије на 100 метара прсно.

Поред љубави и бављења ватерполом и пливањем, породица Бурнаћ сачувала је и изузетну архивску грађу Пливачког клуба “Полет”. Историјски архив Сомбор је до момента пријема ове архивске грађе (у количини од 0,9 метара) поседовао само фрагментарно сачувану документацију овог клуба. Несебичним гестом госпође Бурнаћ, обогаћен је архивски фонд Пливачког клуба “Полет” Сомбор који ће након сређивања у целости бити доступан јавности.

Захваљујемо се госпођи Јудити Бурнаћ која нам је указала поверење и препознала Историјски архив Сомбор као институцију која баштини и чува архивску грађу и предајом документације овог клуба допринела да се за поколења сачува драгоцен део културног наслеђа Сомбора.