Историјском архиву Сомбор додељено признање „Истраживачко место године 2019“

Истраживачи породичне историје су доделили признање Истраживачко место године најбољим архивама

Мађарско истраживачко друштво за породичну историју и ове године је наградило архиве са признањем ИСТРАЖИВАЧКО МЕСТО ГОДИНЕ у категорији најбољи домаћи архив, најбољи архив из иностранства, односно најбоље онлајн истраживачко место.

Секешфехервар, 28. фебруара 2020. године – Мађарско истраживачко друштво за породичну историју (МАЦСЕ) које броји скоро 1400 чланова сваке године у три категорији додељује награду за ИСТРАЖИВАЧКО МЕСТО ГОДИНЕ на основу гласова чланова друштва.

У години 2019. победник домаће категорије Епископални и капелански архив из Секешфехервара, победник категорије најбоље истраживачко место из иностранства је Историјски архив Сомбор (Република Србија), док Главни црквени архив из Калоче је победник онлајн категорије.

Свечана церемонија доделе признања је била одржана у петак 28. фебруара 2020. у 15 часова у Секешфехервару у Мађарској, у теолошком и културном центру Свети Стефан у сали Светог Имреа. Госте је поздравио градоначелник Секешфехервара Др Андраш Чер-Палкович, жупањски бискуп Антал Шпањи, односно председник Мађарског истраживачког друштва за породичну историју Петер Рејхер.

Историјски архив Сомбор представљале су директор Борислава Ристивојевић и Мако Анастазиа, архивист.

ОБРАЖЛОЖЕЊЕ:

ЕПИСКОПАЛНИ И КАПЕЛАНСКИ АРХИВ ИЗ СЕКЕШФЕХЕРВАРА, ПОБЕДНИК ДОМАЋЕ КАТЕГОРИЈЕ

Епископски и капелански архив из Секешфехервара је победник категорије домаћи архив. У архиву ради три особе под руководством председника архива Гергељ Мозеши, ко је истраживач са широким видокругом и од велике помоћи за истраживаче који посете бискупски архив. У архиву документи се прецизно обрађују и пружају сваку могућу помоћ истраживачима породичне историје. Помажу у проналажењу научне литературе и брзо одговарају на онлајн захтеве.
Од времена пада социјализма у значајној мери се повећао број истраживача породичне историје у архивима, који све мање омогућује личну помоћ истраживачима. У том светлу изузетна ствар је када су архиви ипак способни и спремни да лично помажу истраживачима. Између осталог успешни истраживачки рад захтева интимитет и једно угодно, мирно место за рад ради ефективног обрађивања докумената. Секешфехерварски бискупски архив у сваком смислу одговара тим захтевима.

ИСТОРИЈСКИ АРХИВ СОМБОР, ПОБЕДНИК КАТЕГОРИЈЕ НАЈБОЉЕ ИСТРАЖИВАЧКО МЕСТО ИЗ ИНОСТРАНСТВА

Историјски архив Сомбор се налази у Војводини на територији Републике Србије. Ову институцију посећује велики број мађарских истраживача чије су преци живели на тим просторима. Када се упита неки истраживач породичне историје због чега је сомборски архив добар, на првом месту се помиње да архив увек изађе у сусрет истразивачима. Успех једног истраживања у великој мери зависи од тога који документи су доступни у дотичном архиву. Из тог разлога Историјски архив Сомбор је веома популаран међу мађарским истраживачима. Увек љубазни и стрпљиви, док истовремено брзо се одазивају на питања што се електронске поште тиче. Истраживачи МАЦСЕ-а су посебно истакнули Анастазију Мако архивисту сомборског архива, ко је увек стајала на располагању и одазвала се најразличитијим захтевима. Што се тичу институција у иностранству, од изузетно велике су важности међусобно поверење, лични контакт, језичка подршка и обезбеђење личне помоц́и на лицу места.

ГЛАВНИ ЦРКВЕНИ АРХИВ ИЗ КАЛОЧЕ, НАЈПОПУЛАРНИЈИ ИСТРАЖИВАЧКО МЕСТО У ОНЛАЈН КАТЕГОРИЈИ

МАЦСЕ већ други пут награђује Главни црквени архив из Калоче, што није неосновано будући да су били међу првим црквеним архивима који су започели и пружили могућност е-истраживања што у оно време било је велика новост. Од тада неспретно развијају ову услугу на задовојство истраживача. До данас број регистрација се близи ка 3000.

Њихова база података је прегледљива, лако се претражује, карактерише је једноставна упортеба, слике у добром квалитету, ставише, непрестано окупљају нове материјале те архив покрива и одговоран је за велико подручје. Непрестани развој електронског истраживања посебно је корисно за оне који немају прилику да лично посете архив. У случају недостатака, особље архива радо стоји на располагању. Дотични архив је најпрофесионалнији и најбрже растући е-архив.

istrazivacko-mesto-godine (1).jpg istrazivacko-mesto-godine (2).jpg istrazivacko-mesto-godine (3).jpg istrazivacko-mesto-godine (4).jpg istrazivacko-mesto-godine (5).jpg